Home > uppsc >


 










Current Articles

 Uttar Pradesh P.C.S. (Mains) Exam General Studies Question Paper: 2009

(Held on 30-11-2010)


1. AGMARK Act came into force in India in—
(A) 1937
(B) 1952
(C) 1957
(D) 1965
Ans : (A)

2. Clonal selection can be used in—
(A) Groundnut
(B) Mustard
(C) Wheat
(D) Potato
Ans : (D)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I(a) F.A.O. Headquarters
(b) Central Agmark Lab
(c) Central Rice Research Institute
(d) Central Potato Research Institute
List-II
1. Shimla
2. Cuttack
3. Rome
4. Nagpur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 2 1
(C) 4 3 1 2
(D) 3 4 1 2
Ans : (B)

4. In which of the following crops, Uttar Pradesh is the leading producer in the country ?
1. Potato
2. Rice
3. Sugarcane
4. Tobacco
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 3
Ans : (D)

5. Bhatkhande Sangeet Sansthan, Lucknow became a Deemed University in—
(A) 1998
(B) 2001
(C) 2003
(D) 2004
Ans : (B)

6. Dry Ice is—
(A) Liquid Nitrogen
(B) Water Ice
(C) Solid Carbon dioxide
(D) Frozen Ethanol
Ans : (C)

7. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Amir Khusrau —Etah
(B) Mirza Ghalib —Agra
(C) Josh —Malihabad
(D) Ram Prasad Bismil —Allahabad
Ans : (D)

8. The Growth Centre Project was introduced in Uttar Pradesh in—
(A) October 2001
(B) September 2005
(C) December 2005
(D) February 2006
Ans : (C)

9. Rani Laxmi Bai Dam is located on the—
(A) Betwa
(B) Ken
(C) Rihand
(D) Tons
Ans : (A)

10. Kartik is a folk dance of—
(A) Bundelkhand
(B) Avadh
(C) Purvanchal
(D) Rohilkhand
Ans : (A)

11. Which trade zone of Uttar Pradesh tops in the collection of trade tax ?
(A) Ghaziabad
(B) Kanpur
(C) Lucknow
(D) Noida
Ans : (A)

12. Assertion (A) :Uttar Pradesh shares 9•4% of country’s Gross DomesticProduct (GDP). Reason (R) :Uttar Pradesh shares 66% of the total exports of the country.Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and
(R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (C)

13. Which one of the following deals with the marketing of milk ?
(A) CACP
(B) GCMMF
(C) NAFED
(D) TRIFED
Ans : (B)

14. In Uttar Pradesh, the famous place of pilgrimage of both Jain and Baudh is at—
(A) Devipatan
(B) Kaushambi
(C) Kushinagar
(D) Sarnath
Ans : (B)

15. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List-I (Industrial Establishments)

(a) Indian Telephone Industries
(b) Transformer Factory
(c) Artificial Limbs Manufacturing Corporation
(d) Fertilizer Factory
List-II (City)1. Kanpur
2. Rae Bareli
3. Jhansi
4. Phoolpur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 4 3 1 2
(C) 2 3 1 4
(D) 4 2 1 3
Ans : (C)

16. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists—
List–I (Fair)
(a) Govind Saheb
(b) Kailash Mela
(c) Syed Salar
(d) Shakumbhari Devi
List-II (District)
1. Bahraich
2. Saharanpur
3. Azamgarh
4. Agra
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 1 4 2
(D) 1 4 2 3
Ans : (B)

17. Arrange the following districts of Uttar Pradesh in descending order of population (2001) and select the correct answer from the codes given below—
1. Allahabad
2. Gorakhpur
3. Lucknow
4. Mathura
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 1, 2, 3, 4
(D) 4, 1, 2, 3
Ans : (C)

18. Who among the following did not contribute to the cultural activities of Lucknow ?
(A) Binda Deen
(B) Ustad Dulhe Khan
(C) Menhdi
(D) Ilias Khan
Ans : (C)

19. Under the international agreement on agriculture the Green Box includes economic assistance for—
1. Agricultural Research
2. Fertilizer
3. Irrigation
4. Plant Protection
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (D)

20. Assertion (A) : Aluminum is the green metal. Reason (R) : It provides replacement of wood for saving forest. Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of
(A)
(C) (A) is false, but (R) is true
(D) (A) is true, but (R) is false
Ans : (D)

21. A ‘Letter of Credit’ is produced by—
(A) An exporter
(B) An importer
(C) Both by exporter and importer
(D) Shipping company
Ans : (C)

22. The theory of trusteeship of the business assets was pronounced by—
(A) Henry Fayol
(B) Mahatma Gandhi
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Karl Marx
Ans : (B)

23. Treasury bills are sold in India by—
(A) Reserve Bank of India
(B) State Governments
(C) Commercial Banks
(D) SEBI
Ans : (A)

24. In U.P. Value Added Tax (VAT) was levied with effect from—
(A) 1st April, 2007
(B) 1st January, 2008
(C) 1st January, 2009
(D) 1st April, 2008
Ans : (B)

25. Which of the following organizations is involved in providing the insurance against various risks to the exporters ?
(A) Reserve Bank of India
(B) State Trading Corporation of India
(C) EXIM Bank
(D) Export Credit and Guarantee Corporation
Ans : (D)

26. ‘Principle of Indemnity’ does not apply to—
(A) Life Insurance
(B) Marine Insurance
(C) Fire Insurance
(D) All the above
Ans : (A)

27. “Everything else can wait, but not agriculture.” The above statement is attributed to—
(A) Jagjivan Ram
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Mahatma Gandhi
(D) Sardar Patel
Ans : (B)

28. Consider the following statements—
1. The third rail coach factory is being established at Amethi in U.P.
2. Firozabad in U.P. is famous for pottery industry.
3. U.P. DESCO is a Corporation under the Electronics Department.
4. The first polyester fibre factory in U.P. has been set up at Barabanki.
Of these statements—
(A) Only 1 and 2 are correct
(B) Only 2 and 3 are correct
(C) Only 3 and 4 are correct
(D) None of the above is correct
Ans : (D)

29. Uttar Pradesh recorded the highest industrial growth rate during—
(A) 5th Five Year Plan
(B) 6th Five Year Plan
(C) 10th Five Year Plan
(D) 11th Five Year Plan
Ans : (B)

30. ‘Inside trading’ is related to—
(A) Public Expenditure
(B) Taxation
(C) Share Market
(D) Hawala
Ans : (C)

31. In Uttar Pradesh, the festival ‘Sulah Kul’ a symbol of Hindu-Muslim
unity is organised in—

(A) Meerut
(B) Aligarh
(C) Lucknow
(D) Agra
Ans : (D)

32. The Operation Green Project was launched in U.P. in
(A) 1952
(B) 1995
(C) 2001
(D) 2005
Ans : (C)

33. The North-South and East-West corridors meet at—

(A) Jhansi
(B) Kanpur
(C) Lucknow
(D) Varanasi
Ans : (A)

34. Which one of the following is not correctly matched in the context of U.P. ?
(A) Food Research and Analysis Centre —Lucknow
(B) Food Park —Noida
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel Agricultural University —Meerut
(D) Indian Pulses Research Institute —Agra
Ans : (D)

35. The famous painting Satyam Shivam Sundaram was prepared by—
(A) Sd. Shobha Singh
(B) Nandkishore Sharma
(C) Shivnandan Nautiyal
(D) Vishwanath Mehta
Ans : (A)

36. The Centre for CAD—‘Computer Aided Designing’ Project in Uttar Pradesh is located at—
(A) Agra
(B) Allahabad
(C) Kanpur
(D) Lucknow
Ans : (D)

37. Consider the following statements—
1. India’s first EPZ was set up in 1965.
2. Special Economic Zone (SEZ) policy in India was formulated in 2000.
3. Vadodara is famous for Patola Silk.
4. Panna in Madhya Pradesh is famous gold mines.
Of these statements—
(A) Only 1, 2 and 3 are correct
(B) Only 2, 3 and 4 are correct
(C) Only 3 and 4 are correct
(D) All are correct
Ans : (A)

38. The urban population of the world out-excelled its rural population in—
(A) 2001
(B) 2004
(C) 2009
(D) 2010
Ans : (D)

39. Navdatoli is situated in the State of—
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Chhattisgarh
(D) Madhya Pradesh
Ans : (D)

40. Which of the following classical works of literature were written during the Gupta Era ?
1. Amarkosh
2. Kamsutra
3. Meghduta
4. Mudrarakshas
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

41. In ancient India the irrigation tax was called
(A) Bidakabhagam
(B) Hiranya
(C) Udranga
(D) Uparnika
Ans : (C)

42. The famous rock-out temples of Elephanta are ascribed to the—
(A) Chalukyas
(B) Cholas
(C) Pallavas
(D) Rashtrakutas
Ans : (D)

43. Who represented the Indian National Congress in the Partition Council headed by Lord Mountbatten ?
1. Abul Kalam Azad
2. Jawahar Lal Nehru
3. Sardar Patel
4. Rajendra Prasad
Select the correct answer from the codes given below—
Codes :(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 1 and 4
Ans : (B)

44. Which Sultan of Delhi is said to have followed the policy of ‘blood and iron’ ?
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Jalaluddin Firoz Khalji
(D) Firoz Shah Tughlaq
Ans : (B)

45. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below—
List-I
(a) Tarikh-i-Hind
(b) Tarikh-i-Dilli
(c) Rehla
(d) Tabqat-i-Nasiri
List-II
1. Ibn Batuta
2. Minhaj
3. Alberuni
4. Khusrau
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 4 1 2
(D) 4 2 3 1
Ans : (C)

46. Which medieval ruler introduced the system of ‘patta’ and ‘qabuliyat’ to help the peasants ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Giyasuddin Tughlaq
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Sher Shah
Ans : (D)

47. Saint Ramdas is associated with the period of rule of—
(A) Akbar
(B) Jehangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Ans : (A)

48. Which is the correct chronological order of the following ?
I. Cripps Mission
II. Gandhi-Irwin Pact
III. Simon Commission
IV. Partition of the country
(A) I, II, III, IV
(B) II, I, IV, III
(C) II, I, III, IV
(D) III, II, I, IV
Ans : (D)

49. Ash mound is associated with the Neolithic site at—
(A) Budihal
(B) Sangan Kallu
(C) Koldihwa
(D) Brahmgiri
Ans : (A)

50. Who had the longest tenure as the Viceroy of India ?
(A) Lord Curzon
(B) Lord Dufferin
(C) Lord Hardinge
(D) Lord Mayo
Ans : (A)

  1. The famous book ‘The Alphabet’ was written by—
    (A) Buhler
    (B) David Diringer
    (C) G. S. Ojha
    (D) Sir William Johns
    Ans : (B)

    52. Which of the following inscriptions tells about the Aryan’s movement from Iran to India ?
    (A) Man Sehra
    (B) Shahbajgarhi
    (C) Boghajkoi
    (D) Junagarh
    Ans : (C)

    53. Satya Shodhak Movement was launched by—
    (A) Chhatrapati Sahuji Maharaj
    (B) B. R. Ambedkar
    (C) Jyotirao Phule
    (D) T. N. Nair
    Ans : (C)

    54. Under whose Governor-Generalship was the Vernacular Act repealed ?
    (A) Lord Ripon
    (B) Lord Lytton
    (C) Lord Curzon
    (D) Lord Dufferin
    Ans : (A)

    55. Which of the following sources gives a detailed account of city administration of the Mauryas ?
    (A) Kautilya’s Arthashastra
    (B) Megasthanese’s Indica
    (C) Mudrarakshasa of Vishakha Datta
    (D) Inscription of Ashoka
    Ans : (B)

    56. Which one of the following is not true about the Mughal Mansabdari System ?
    (A) There were 33 divisions
    (B) They got conditional or Mashrut rank
    (C) Their ‘Sawar’ rank could exceed the ‘Zat’ rank
    (D) All civil and military officers were given mansabs
    Ans : (D)

    57. With which Army General (Commander) did Shivaji sign the ‘Treaty of Purandhara’ (1665 AD) ?
    (A) Jai Singh
    (B) Jaswant Singh
    (C) Shaiyasta Khan
    (D) Afzal Khan
    Ans : (A)

    58. “The British Government is not responsible for the partition of India.” The above statement is attributed to—
    (A) Abul Kalam Azad
    (B) Lord Attlee
    (C) Lord Mountbatten
    (D) Mahatma Gandhi
    Ans : (B)

    59. Who among the following emperors may be called ‘an enlightened despot’ ?
    (A) Babur
    (B) Humayun
    (C) Akbar
    (D) Aurangzeb
    Ans : (D)

    60. Which of the following Kings is credited to have issued gold coins for the first time ?
    (A) Kujula Kadphisa
    (B) Wim Kadphisa
    (C) Kanishka I
    (D) Huviska
    Ans : (B)

    61. Who among the following has been called as a ‘Heaven Born General’ ?
    (A) Albuquerque
    (B) Robert Clive
    (C) Francis Dupleix
    (D) Lord Cornwallis
    Ans : (B)

    62. Tipu Sultan defeated the British army in 1780 at—
    (A) Hyderabad
    (B) Pollilur
    (C) Srirangapatnam
    (D) Nizamabad
    Ans : (B)

    63. During which one of the following battles, did Babur declare ‘Jehad’ ?
    (A) Battle of Panipat
    (B) Battle of Khanwa
    (C) Battle of Chanderi
    (D) None of the above
    Ans : (B)

    64. Mahatma Gandhi launched the first Satyagraha campaign in—
    (A) Bardoli
    (B) Baroda
    (C) Champaran
    (D) Dandi
    Ans : (C)

    65. Yugantar Party was led by—
    (A) Jatindranath Mukherjee
    (B) Sachindranath Sanyal
    (C) Rashbehari Bose
    (D) Subhash Chandra Bose
    Ans : (A)

    66. The Mughal style of painting was initiated by—
    (A) Akbar
    (B) Humayun
    (C) Jehangir
    (D) Shah Jahan
    Ans : (B)

    67. Which of the following is not correctly matched ?
    (A) Unhappy India —Bal Gangadhar Tilak
    (B) Durgesh Nandini —Bankim Chandra Chatterji
    (C) India Wins Freedom —Abul Kalam Azad
    (D) Poverty and Un British rule in India —Dadabhai Naoroji
    Ans : (A)

    68. Read the following events connected with the Indian National Movement—
    1. Karachi Session of Indian National Congress – 1931
    2. Execution of Rajguru
    3. Gandhi Irwin Pact
    Find the correct chronological order of the events from the codes given
    below—
    Codes :
    (A) 3, 2, 1
    (B) 1, 2, 3
    (C) 2, 3, 1
    (D) 1, 3, 2
    Ans : (A)

    69. The statement, “We shall either free India or die in the attempt.” is associated with—
    (A) Non-cooperation Movement
    (B) Civil Disobedience Movement
    (C) Individual Satyagraha
    (D) Quit India Movement
    Ans : (D)

    70. Queen Victoria’s Proclamation was read out by Lord Canning on 1st November, 1858 at—
    (A) Allahabad
    (B) Calcutta
    (C) Bombay
    (D) Madras
    Ans : (A)

    71. The book ‘Mountbatten and the Partition of India’ was written by—
    (A) Larry Collins and Dominique Lapierre
    (B) M. N. Das
    (C) Louis Fischer
    (D) None of the above
    Ans : (A)

    72. Which Sultan of Delhi brought Ashoka’s Pillar to Delhi ?
    (A) Firozshah Tughlaq
    (B) Jalaluddin Khilji
    (C) Mohammad-bin-Tughlaq
    (D) Qutub-ud-din Aibak
    Ans : (A)

    73. Name the tribe which does not belong to the Panchajana of Rig Vedic Aryans ?
    (A) Yadu
    (B) Puru
    (C) Turvasa
    (D) Kikat
    Ans : (D)

    74. The first society founded by Raja Ram Mohan Roy was
    (A) Brahma Samaj
    (B) Atmiya Sabha
    (C) Brahma Sabha
    (D) Tatvabodhini Sabha
    Ans : (B)

    75. The Sarnath Buddha image of Bhumisparshmudra belongs to—
    (A) Mauryan period
    (B) Sunga period
    (C) Kushana period
    (D) Gupta period
    Ans : (C)

    76. Who among the following medieval scholars/writers belonged to the Jain religion ?
    (A) Maladhar Vasu
    (B) Hemchandra Suri
    (C) Parthasarthi
    (D) Saayan
    Ans : (B)

    77. In which of the Vedas, Sabha and Samiti are called as two daughters of Prajapati ?
    (A) Rigveda
    (B) Samveda
    (C) Yajurveda
    (D) Atharvaveda
    Ans : (D)

    78. The Poorna Swaraj Resolution adopted at the Lahore Session of the Indian National Congress was moved by—
    (A) B. G. Tilak
    (B) J. L. Nehru
    (C) M. K. Gandhi
    (D) Sardar Patel
    Ans : (B)

    79. Which one of the following pairs is correctly matched ?
    (A) Babur —Tuzuk-i-Babari
    (B) Humayun —Humayun Namah
    (C) Sher Shah —Tarikh-i-Sher Shahi
    (D) Akbar —Tabkat-i-Akbari
    Ans : (A)

    80. Which country has the largest percentage of its total area under forests?
    (A) Japan
    (B) Indonesia
    (C) Surinam
    (D) Guyana
    Ans : (C)

    81. Which one of the following pairs is correctly matched ?
    (A) Great Himalayan National Park —Manali
    (B) Rajaji National Park —Dehradun
    (C) Keoladeo National Park —Bharatpur
    (D) Van Vihar National Park —Jabalpur
    Ans : (C)

    82. The most polluted city of India is—
    (A) Ankleshwar
    (B) Lucknow
    (C) Ludhiana
    (D) Raipur
    Ans : (A)

    83. The garden of five seasons is located near—
    (A) Dal Lake
    (B) Mehrauli
    (C) Silent Valley
    (D) Ooty
    Ans : (B)

    84. Which one of the following does not find a place in UNESCO network of biosphere reserve ?
    (A) Sunderban
    (B) Gulf of Mannar
    (C) Rann of Kutch
    (D) Nilgiri
    Ans : (C)

    85. The growth rate of population in U.P. out-excelled the national growth rate during—
    (A) 1941–51
    (B) 1951–61
    (C) 1961–71
    (D) 1971–81
    Ans : (D)

    86. Which one of the following points does not figure in the 10-year Action Plan formulated under the National Population Policy ?
    (A) Greater involvement of members of self help groups
    (B) Free and compulsory elementary education
    (C) Compulsory registration of marriages and pregnancy
    (D) Special reward for men who adopt terminal family planning methods
    Ans : (A)

    87. Arrange the following States of India in descending order of their population density (2001).
    Use the codes given below to select the correct answer—
    1. Bihar
    2. Kerala
    3. Uttar Pradesh
    4. West Bengal
    Codes :(A) 1, 3, 2, 4
    (B) 4, 1, 3, 2
    (C) 4, 1, 2, 3
    (D) 2, 4, 1, 3
    Ans : (C)

    88. Uttar Pradesh recorded the highest growth rate of urban population during—
    (A) 1961–71
    (B) 1971–81
    (C) 1981–91
    (D) 1991–2001
    Ans : (D)

    89. The population of Uttar Pradesh out-excels that of—
    1. Brazil
    2. Indonesia
    3. Japan
    4. Russia
    Select the correct answer from the codes given below—
    Codes :
    (A) 1 and 2
    (B) 1 and 3
    (C) 2 and 3
    (D) 3 and 4
    Ans : (D)

    90. Arrange the following States of India in descending order of their slum population. Use the codes given below to select the correct answer
    1. Andhra Pradesh
    2. Maharashtra
    3. Uttar Pradesh
    4. West Bengal
    Codes :(A) 2, 1, 3, 4
    (B) 2, 3, 4, 1
    (C) 3, 2, 1, 4
    (D) 4, 2, 3, 1
    Ans : (A)

    91. In India, the largest percentage of decadal growth of urbanization has been witnessed during—
    (A) 1961–71
    (B) 1971–81
    (C) 1981–91
    (D) 1991–2001
    Ans : (B)

    92. Urban corridors are concerned with—
    (A) Expanding urban functions
    (B) Urban transport hazards
    (C) Rural-urban fringe
    (D) Counter-urbanisation
    Ans : (A)

    93. The two leading producers of coffee in the world are—
    (A) Brazil and Columbia
    (B) Brazil and Vietnam
    (C) Mexico and India
    (D) Ethiopia and Mexico
    Ans : (B)

    94. Three leading producers of coal in descending order are—
    (A) Chhattisgarh, Jharkhand and Orissa
    (B) Jharkhand, Chhattisgarh and Orissa
    (C) Orissa, Chhattisgarh and Jharkhand
    (D) Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh
    Ans : (B)

    95. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists— List-I
    (a) Windhoek
    (b) Accra
    (c) Nairobi
    (d) Lusaka
    List-II1. Kenya
    2. Namibia
    3. Ghana
    4. Zambia
    Codes
    (a) (b) (c) (d)
    (A) 1 2 3 4
    (B) 2 3 1 4
    (C) 3 2 4 1
    (D) 4 3 2 1
    Ans : (B)

    96. Africa’s highest mountain peak Mt. Kilimanjaro lies—
    (A) Kenya
    (B) Malawi
    (C) Tanzania
    (D) Zambia
    Ans : (C)

    97. The Horn of Africa does not include—
    (A) Ethiopia
    (B) Eritrea
    (C) Somalia
    (D) Sudan
    Ans : (D)

    98. The Death Valley of the U.S.A. lies in the State of—
    (A) Alaska
    (B) California
    (C) Maine
    (D) Atlanta
    Ans : (B)

    99. The largest reserves of uranium are found in—
    (A) Australia
    (B) Canada
    (C) Kazakhstan
    (D) South Africa
    Ans : (B)

    100. The Inuit people are not found in—
    (A) Alaska
    (B) Greenland
    (C) Canada
    (D) Sweden
    Ans : (D)

    101. Hagari is a tributary of—
    (
    A) Bhima
    (B) Godavari
    (C) Krishna
    (D) Tungbhadra
    Ans : (D)

    102. The leading producer of tin in India is—
    (A) Andhra Pradesh
    (B) Chhattisgarh
    (C) Jharkhand
    (D) Orissa
    Ans : (C)

    103. The production of wheat in India during 2006-07 and 2009-10 has—
    (A) Maintained an upward trend
    (B) Experienced a shortfall
    (C) Experienced fluctuations
    (D) Remained stagnant
    Ans : (A)

    104. Which one of the following is not correctly matched ?
    (A) Amguri – Petroleum
    (B) Lanjgarh – Bauxite
    (C) Kamptee – Copper
    (D) Bellary – Iron ore
    Ans : (C)

    105. The leading producer of Titanium in the world is—
    (A) India
    (B) Japan
    (C) Russia
    (D) U.S.A.
    Ans : (C)

    106. Which one of the following is not correctly matched ?
    Power Projects – States
    (A) Jawahar Sagar – Rajasthan
    (B) Nagarjun Sagar – Andhra Pradesh
    (C) Sivasamudram – Kerala
    (D) Gandhi Sagar – Madhya Pradesh
    Ans : (C)

    107. Assertion (A) : There is a shortage of pulses but not of protein in India.
    Reason (R) : The demand for pulses remains a priority.
    Select the correct answer from the codes given below—
    Codes :
    (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
    (B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
    (C) (A) is true, but (R) is false
    (D) (A) is false, but (R) is true
    Ans : (B)

    108. Which one of the following is the longest inland waterways of the country ?
    (A) Kakinada – Marakkam
    (B) Kollam – Kottapuram
    (C) Sadia – Dhubri
    (D) Allahabad – Haldia
    Ans : (D)

    109. Arrange the following States of India in descending order of their rice production and select the correct answer from the codes given below—
    1. Andhra Pradesh
    2. Punjab
    3. Uttar Pradesh
    4. West Bengal
    Codes :
    (A) 2, 1, 4, 3
    (B) 3, 4, 1, 2
    (C) 4, 1, 3, 2
    (D) 4, 3, 2, 1
    Ans : (C)
    110. Andhra Pradesh was created as a linguistic State in—
    (A) 1950
    (B) 1953
    (C) 1956
    (D) 1961
    Ans : (B)

    111. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
    (A) Amlai —Chhattisgarh
    (B) Ballarpur —Maharashtra
    (C) Brajrajnagar —Orissa
    (D) Rajahmundry —Andhra Pradesh
    Ans : (A)

    112. The two largest consumers of chemical fertilizers in India are—
    (
    A) Andhra Pradesh and Maharashtra
    (B) Punjab and Haryana
    (C) Punjab and Uttar Pradesh
    (D) Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
    Ans : (B)

    113. United Nations Organization has designated 2010 as ‘International Year for the Youth’. From which date does the international year for the youth begin ?
    (A) January 1, 2010
    (B) August 1, 2010
    (C) August 12, 2010
    (D) January 12, 2010
    Ans : (C)

    114. To safeguard against cyber attacks and threats of data theft theCentre for Development of Advanced Computing’ has developed a new software called—
    (A) AVARODH
    (B) NAYAN
    (C) TRIKAL
    (D) None of these
    Ans : (B)

    115. The Oscar Award 2010 for the best film was given to—
    (A) Crazy Heart
    (B) The Blind Side
    (C) The Cove
    (D) The Hurt Locker
    Ans : (D)

    116. Which one of NTPC plants is not gas-based ?
    (A) Auraiya
    (B) Aonla
    (C) Dadri
    (D) Tanda
    Ans : (D)

    117. According to a survey conducted by the ‘National Council for Applied Economic Research’ (data released recently), which State in India has the
    highest percentage of population below the poverty line ?

    (A) Jharkhand
    (B) Bihar
    (C) Chhattisgarh
    (D) Madhya Pradesh
    Ans : (C)

    118. India concluded its ‘Civil Nuclear Cooperation Agreement’ with U.K. in—
    (A) February 2010
    (B) January 2010
    (C) March 2010
    (D) April 2010
    Ans : (A)

    119. Who has been chosen to head the Coalition Government in U.K. as a result of Parliamentary elections of May 6, 2010 ?
    (A) Nick Clegg
    (B) Tony Blair
    (C) David Cameron
    (D) Margaret Thatcher
    Ans : (C)

    120. The countries between which the ‘Strategic Arms Reduction Treaty’ (START) was signed in April, 2010 are—
    (A) U.S.A. and Russia
    (B) Russia and China
    (C) U.S.A. and China
    (D) U.S.A. and North Korea
    Ans : (A)

    121. The air crash which occurred in April 2010 and resulted in the death of the President of Poland, took place in—
    (A) Poland
    (B) Russia
    (C) Germany
    (D) Italy
    Ans : (B)

    122. Russia has agreed recently to construct how many units of nuclear reactors at Kundankulam in Tamil Nadu ?
    (A) 2
    (B) 4
    (C) 5
    (D) 6
    Ans : (A)

    123. The President of which Central Asian country fled from his country in April 2010 and submitted his resignation ?
    (A) Kazakhstan
    (B) Kyrgyzstan
    (C) Turkmenistan
    (D) Uzbekistan
    Ans : (B)

    124. The official code name of the Pokhran nuclear test–1974, was—
    (A) Smiling Buddha
    (B) Thunder Bolt
    (C) Flying Garud
    (D) Agni Pareeksha
    Ans : (A)

    125. Garima II is the name of a—
    (A) Cloned buffalo
    (B) Cloned cow
    (C) Cloned sheep
    (D) BT tomato
    Ans : (A)

    126. Who, of the following, has been appointed as Chairman of Mumbai Stock Exchange in March 2010 ?
    (A) Prof. Rakesh Mohan
    (B) Prof. Bhagwati
    (C) S. Rama Dorai
    (D) Prof. Manoranjan Mishra
    Ans : (C)

    127. The International Youth Festival held in August 2010, was in—
    (A) Mexico city
    (B) Moscow
    (C) Beijing
    (D) Tokyo
    Ans : (B)

    128. Which one of the following statements about Brahmos is not correct ?
    (A) It is supersonic cruise missile
    (B) It has been built in India in collaboration with Russia
    (C) It was successfully test-fired in Bay of Bengal on 22 March, 2010
    (D) Its flight range is 400 km.
    Ans : (D)

    129. Who is not a recipient of International Gandhi Peace Prize ?
    (A) Dasmond Tutu
    (B) Nelson Mandela
    (C) Aung Suu Kyi
    (D) Shabana Azmi
    Ans : (D)

    130. The Fourth Ministerial Meet of the WTO was held at—
    (A) Singapore
    (B) Geneva
    (C) Seattle
    (D) Doha
    Ans : (D)

    131. Who among the following is not included in the list of artists inwhose memory, the Indian Post and Telegraph Department has declared on February 24, 2010 to issue postal stamps ?
    (A) Kanan Devi
    (B) Meena Kumari
    (C) Nutan
    (D) Madhubala
    Ans : (C)

    132. What percentage of central tax revenue has been recommended for allocation to the States by the Thirteenth Finance Commission ?

    (A) 30•5%
    (B) 31•0%
    (C) 32•0%
    (D) 32•5%
    Ans : (C)

    133. As per Budget Estimates 2010-11, presented to Parliament on 26-2-10, arrange the following sectors in descending order as per their Central Plan outlay.
    1. Rural Development
    2. Energy
    3. Transport
    4. Social Services
    Select the correct answer from the codes given below—
    Codes :
    (A) 1, 2, 3, 4
    (B) 2, 4, 3, 1
    (C) 3, 1, 4, 2
    (D) 4, 3, 2, 1
    Ans : (D)

    134. The new W.P.I. series was introduced on—
    (A) 1 April, 2010
    (B) 1 July, 2010
    (C) 15 August, 2010
    (D) 14 September, 2010
    Ans : (D)

    135. The man who won 3 Grand Slams during 2010 is—
    (A) Andre Agassi
    (B) Rafael Nadal
    (C) Roger Federer
    (D) Roy Emerson
    Ans : (B)

    136. The brand name of 16 digit unique identification number to be assigned to each individual in the country will be—
    (A) Pehchan
    (B) Maadhyam
    (C) Aadhar
    (D) Aabhar
    Ans : (C)

    137. Physicists at the National Institute of Standards and Technology (USA) have built an atomic clock; now recognised as the world’s most precise
    clock. It is based on—

    (A) Mercury atom
    (B) Titanium atom
    (C) Platinum atom
    (D) Aluminium atom
    Ans : (D)

    138. The book, ‘The Proudest Day’ was authored by—
    (A) Alok Bhalla
    (B) Durga Das
    (C) Chandra Kumar and Mohinder Puri
    (D) Anthony Read and David Fisher
    Ans : (D)

    139. Who, out of the following, has been included in the ‘Hall of Fame’ by I.C.C. in March 2010 ?
    (A) Sachin Tendulkar
    (B) Sunil Gavaskar
    (C) Kapil Dev
    (D) Anil Kumble
    Ans : (C)

    140. Which one of the following is not correctly matched ?
    (A) Deepak Chopra —Physician
    (B) Jhumpa Lahiri —Actress
    (C) Sunita Williams—Astronaut
    (D) Zubin Mehta —Western Music
    Ans : (B)

    141. Jnanpith Award for 2008 was given to—
    (A) Ali Sardar Jafri
    (B) Akhlaq Khan Shaharyar
    (C) Qurratul Hyder
    (D) Raghupati Sahai Firaq
    Ans : (B)

    142. The 2010 Nobel Prize in Literature was won by—
    (A) Herta Muller
    (B) Andre Gein
    (C) Vargas Lioss
    (D) K. Novoselvo
    Ans : (C)

    143. The first Indian who won the Wrestling World Championship–2010 is—
    (A) Anil Kumar
    (B) Rajendra Kumar
    (C) Ravinder Singh
    (D) Sushil Kumar
    Ans : (D)

    144. Who of the following won the Boxing World Championship 5 time in a row ?
    (A) Ravi Bala Charu
    (B) Ravi Katulu
    (C) M. C. Marykom
    (D) Amandeep Singh
    Ans : (C)

    145. Assertion (A) : Organic farming reduces the emission of greenhouse gases.
    Reason (R) : It releases in the absorption of CO2 in the soil.
    Select the correct answer from the codes given below—
    Codes :(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of
    (A)
    (B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
    (C) (A) is true, but (R) is false
    (D) (A) is false, but (R) is true
    Ans : (C)

    146. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—
    List-I(a) Priya Pravas
    (b) Gaban
    (c) Eternal India
    (d) Shahnama
    List-II
    1. Indira Gandhi
    2. Ayodhya Prasad
    3. Prem Chand
    4. Firdausi
    Codes :(a) (b) (c) (d)
    (A) 1 2 3 4
    (B) 2 3 1 4
    (C) 3 2 4 1
    (D) 4 3 2 1
    Ans : (B)

    147. Breeding work on sugarcane is being done at—
    (A) Lucknow
    (B) Shahjahanpur
    (C) Shravasti
    (D) Coimbatore
    Ans : (D)

    148. Tungo Virus of rice is transmitted by—
    (A) Stem borer
    (B) Gundhi bug
    (C) Gall midge
    (D) Green leaf hopper
    Ans : (D)

    149. Pulse crop which does not fix atmospheric nitrogen is—
    (A) Gram
    (B) Pea
    (C) Rajma
    (D) Moong
    Ans : (C)
    150. Which one of the following is not correctly matched ?
    (A) Wheat – Phalaris minor
    (B) Potato – Late blight
    (C) Bajra – Ergot
    (D) Sugarcane – Powdery mildew
    Ans : (D)



Your Message


 

Disclaimer: This website is purely informatory in nature and does not take any responsibilty for errors or content posted by community.